Artúr popkulturális blogja

Retró: X-faktor 2010 összefoglaló

2021. július 25. 07:05 - II. Liberális Artúr

Az utolsó 2010-es írásom. Keserédes arra gondolni, hogy ekkor még ennyire magával tudott ragadni egy műsor, pedig akkor sem tetszett már igazán...

Mivel Bambi101 kolleginammal csak mi ketten kovetjuk a kezdetektol rendszeresen a musort, szeretnek egy kis osszefoglalot nyujtani az X-faktorrol.

Azt hiszem, mindketten azert kezdtuk nezni a musort, mert valami ujat vartunk negy Megasztar utan, de a selejtezok kivetelevel ez a remeny elhalt. Ugyanakkor addigra mar megszoktam a szombat esti allando programot, es mivel csak az RTL-t tudom fogni, sok valasztasom nem volt :)

A selejtezoknel szinte azonnal kiderult, hogy alaposan meg van szerkesztve a musor, ami meg nem is lenne oriasi baj, ha nem lett volna ennyire muvi. Kezdve a kozonseg es a zsuri reakcioitol a profi multtal rendelkezo versenyzokig, minden alaposan ki volt dolgozva. Szerencsere kerultek elo amator gyongyszemek is:

Az elore megirt forgatokonyv mellet a masik legnagyobb problemam az volt, hogy sok resztvevot bemutattak nekunk, megmutattak, milyen szepen enekelnek, majd soha tobbe nem lathattuk oket.

A musor menete roviden: Az elso (1, 2, 3, 4) es a masodik kor arrol szolt, hogy kiszorjak a tehetsegteleneket; a harmadik kor volt a masodik komoly szuro, amelyen a remek enekesek is fennakadtak, mivel itt rovid ido alatt kellett felkeszulni egy produkciora. A  maradek 24 versenyzot vegul negy hatos csoportra bontottak, es egy-egy "mentort" helyeztek folejuk, akik a negyedik korben (1, 2) megfeleztek oket. A legtobben valoszinuleg ekkor anyaztak, amikor a mentorok nem azokat juttatak tovabb, akik jobbnak tuntek.

...es oktoberben megkezdodenek az elo adasok, amirol aztan kiderult, hogy csak felig elok, mert egyes produkciokat elore felvettek.

Tulajdonkeppen innentol kezdve az X-faktor a Megasztar kisoccseve valt, hiszen ez utobbi joval latvanyosabb volt, mig az RTL showja kicsit klubhangulatu. Ugyanakkor nagyon profi szinpadi osszkepet lathattunk, bar elmaradt az angol eredeti szinvonalatol.

Egyik nagy talany, hogy vajon mit csinaltak a mentorok mentoraltjaikkal, mert ebbol sokat nem lathattunk. Sokaig sok volt a megjatszas az eloadasban, mig magyar dalbol keves, szerencsere ezek az idok soran pozitiv iranyba valtoztak.

A musor menete egyszeru: A nezok szavaznak a kedvenc produkciojukra, es a legkevesebb szavazatot kapo ket eloado "parbajozik" egymassal, aminek eredmenyerol a mentorok dontenek. A produkciok es a parbaj kozott az eloadok felleptek egy kozos dallal, illetve megjelent egy sztarvendeg is:

Az elso adasban a struktura kedveert osszerakott Mimi es Gergo nevu, rovid eletu formacio bucsuzott, pedig nem volt rossz hangjuk, es plusz pont, hogy nekik nem volt profi multjuk.

A masodik adas kiesoje a cserfes Fanni volt, akiben szinten voltak meg lehetosegek, de igazabol egyik eloadasa sem sikerult valami jol.

A rock tematikaju harmadik adas bucsuzoi a szinten felig-meddig osszetakolt Nyari-testverek voltak:

A negyedik adasban filmslagerek kellett enekelni, a musor vesztese a profi multtal biro Szabo Mariann volt, aki szamomra epp ezert nem is lehetett soha szimpatikus. Nem tudom, most az-e cikibb szamara, hogy profi vagy az, hogy amatorok kozul is kieshetett.

Az otodik showban a humoros Non Stopnak kellett hazamenni, akikert igazabol kar, de mar kezdett unalmassa valni, es egy ilyen versenyben egyutteseknek sok baber nem teremhet.

A hatodik adas kiesoje a kismama Dorka lett, aki valahogy az elo adasban nem tudta hozni selejetzobeli formajat.

A hetedik musorra fogyott el a szinten profi, de nemcsak multjaban, hanem tenylegesen profi Wolf Kati tamogatottsaga.

A nyolcadik adas pikanteriajat a Vastag-testverek parbaja adta, melyben jogosan a fiatalabbik, az ezerarcu Tomi maradt alul.

A kilencedik, donto hetvege elotti adasban Veca esett ki, aki korabban a Csillag szuletik legutobbi szeriajaban mar probalkozott. Wolf Kati mellett talan neki volt a legjobb hangja, kar erte.

Kiraly L. Norbi

 

Ha nem o esik ki a tizedik adasban, akkor is lett volna poszt. O volt a musor lelke, nelkule az egesz nem tobb egy hagyomanyos enekes-versenynel. Ez a kaposvari Donald kacsa-eger-gnom megkerdejolezte az egesz tehetsegkutatosdi alapjait, merthogy enekelni nem tudott, vagy legalabbis messze nem olyan jol, mint ami elvarhato. O show-t csinalt.

Persze, voltak mas esetlen probalkozok is, de Norbi egyreszt tudataban volt sajatjanak, masreszt olyan energia robbant ki belole, ami lehengerelte a kozonseget:

A masodik selejtezore nyilvanvalova valt, hogy nincs jo hangja, de mar hatalmas rajongotabora alakult ki. A harmadik selejtezot egyertelmuen o nyerte: ahol sokan elbuktak, o a gyengesegebol erenyt kovacsolt:

Az osztonos tehetseget es az esetlenseget sajnos kigyomlaltak az alaposan kidolgozott eloadasokkal, de volt, amikor sikerult megtalalnia eredeti onmagat:

Ugyanakkor a koreografia sem volt mindig teljesen kudarc, neha itt is sikerult valami teljesen meglepot produkalni.

Vegig Norbi volt a musor es a mentorok nagy kerdojele: lehet-e komoly enektudas nelkul megnyerni egy ilyen tehetsegkutatot? Eladhato lesz-e? Mar a legelejen felmerult, hogy borzaszto szorakoztato ugyan, de ki hallgatna tole meg egy lemezt? A kozonseg imadta, a forumokon viszont sok negativ kritikaval is illetek. Mi lesz veled, Norbi?

Szólj hozzá!

Retró: Ajánló - Film: 56 Up

2021. július 24. 08:08 - II. Liberális Artúr

Sokszor futottam neki a blogolásnak, mert miért tartsam meg magamnak az élményeimet? Hátha tippet adhatok vagy épp elrettenthetek egy olvasót :) Az alábbi írásom még 2013-ból való:

Kevés film szokott magával ragadni (vagy ez nem igaz?). A legutóbbi ilyen az 56 Up című dokumentumfilm. Tulajdonképpen ez egy dokumentumfilm-sorozat. A Metacritic-en jó kritikákat kapott, és a leírása is felkeltette az érdeklődésemet.

Miről szól? A legegyszerűbb, de legnagyszerűbb vállalkozás: dokumentálni néhány ember életét. Ez még önmagában nem lenne érdekes. Amitől nagyszerű, hogy a film forgatását 1964-ben kezdték. Akkor az a néhány ember hétéves gyermek volt még, ma 56 évesek. A filmesek pedig hétévente visszajárnak meginterjúvolni alanyaikat. Ha úgy tetszik, kapunk egy életfogytiglan tartó valóságshow-t.

És ez rohadt jó. Végignézhetjük, hogyan változik meg egy ember élete hétévenként: folyamatosan szembesítik az alanyokat ifjúkori, gyerekkori önmagukkal, hallhatjuk hogyan változott világnézetük, értékrendjük, sorsuk.

És változnak. Ettől jó. Visszatekintve könnyen látszódik, hogy ennek a gyereknek már "a szeme se áll jól", és látni véljük előre a sorsát. Aztán látjuk, hogy az ellenkezője is igaz. Sokan révbe értek, sokan kikerültek a látszólagos révből; és ne higgyük, hogy hét év alatt ez nem fordulhat meg. Egy-egy mondatból megértjük, miért lehetett azzá, aki most, és lepereg élete szemünk előtt.

Külön pikantériája az életutaknak, hogy különféle társadalmi helyzetű gyerekeket válogattak össze. Kész szociológiai tanulmány. A film egyébként brit, de érthető okokból számos más ország is kedvet kapott hasonló munkák elkészítéséhez. Jó lenne egy magyar változat is cigánysorral, tanyavilággal, kisvárossal, nagyvárossal, egykori nemessel, értelmiségivel és munkással, politikussal, gazdaggal, celebbel... stb.

Picit hosszúra nyúlik a film, ami rossz nyelvek szerint a rendező kénye-kedve szerint láttatja velünk a személyeket; mindez azonban nem von le az értékéből semmit: megható, felemelő, elgondolkodtató, hiszen valós sorsokat látunk átívelni öt évtizeden keresztül. Reméljük még a sorozat kitart a szereplők életének végéig.

Értékelés:

 

 

Ápdét: Most láttam meg, hogy a Simpsons 18. évadának "Springfield Up" c. részében parodizálták a sorozatot.

Szólj hozzá!

Újabb mangák, manhvák, animék

2021. július 23. 07:12 - II. Liberális Artúr

Ezúttal néhány olyan mangát említenék meg, amelyek nemrég indultak vagy még nem érték el a 100 részt sem.

Ajinhttp://mangafox.me/manga/ajin/

A jelenben járunk annyi különbséggel, hogy az 1980-as években felfedeztek egy mutáns emberi fajt, az ajint. Egyelőre egyetlen ismertetőjelük, hogy minden sérülést képesek regenerálni, ezért nehéz megállapítani, hogy ki ajin és ki nem. Mivel kevés azonosított példány van belőlük, ezért a kormánya megismert egyedeket azonnal titkos laborokba viszi és válogatott kísérleteket végeznek rajtuk. Ezért aztán amikor a kamasz Sinya döbbenten veszi tudomásul egy baleset után, hogy ő is ajin, rémült menekülésbe kezd.

Ez már egy felnőttesebb, komoly manga, sok erőszakkal, izgalmas és realisztikus akciójelenetekkel, némi filozofálgatással. Idővel egy kicsit túlságosan fantasyvá válik, de a főgonosz egy elég izgalmas karakter.

Blind Faith Descenthttp://mangafox.me/manga/blind_faith_descent/

2016 óta nem jött ki új rész, úgyhogy nem tudom folytatódik-e még. Egy ókori egyiptomi jellegű világban főhősünk a nagyfarkú Zion, aki ugyan rabszolga, de odavan érte a hercegnő. Még azt is megengedi neki, hogy ideje egy részében mágiát tanuljon. Nem is sejti,hogy Zion egy nemrég kiirtott mágus törzs egyik utolsó túlélője, aki azért tanul, hogy bosszút állhasson. Bár tehetséges, erejében az igazi ugrást az jelenti, amikor szert tesz a démonlélekre, a több korábbi mágus lelkét és erejét tartalmazó ereklyére...

Nem ajánlott. A helyzetek, a karakterek nem elég kidolgozottak. Annyiban érdekes lehet, hogy nem egy "erőből" varázsló a főhősünk, hanem a gyengébbnek tartott méreggel harcol.

 

Borutohttp://mangafox.me/manga/boruto_naruto_next_generations/

Már említettem a Naruto során, hogy a sorozat folytatódik, ezúttal a fiával a főszerepben. A világ Narutónak hála békés, amíg váratlanul fel nem bukkannak az előző sorozat főellenségének fajtársai...

Sajnos egyelőre nincs meg benne a Naruto komolysága, komorsága, ezért egyelőre nem ajánlom.

Gosu: http://mangafox.me/manga/gosu

Szintén egy leánysorozat, a Yongbié. Gangot kb. húszéves koráig a világtól elzárva edzi idős mestere, hogy majd bosszút álljon az őt eláruló tanítványain. A mestere halála után Gang neki is áll felkutatni őket, de mivel régen történt az eset, már mind halottak... Jobb híján beáll egy fogadóba kifutófiúnak, ahol az átutazók miatt mindig belekeveredik valamibe.

Kicsit életképszerű, a Yongbi humorosabb oldalát domborítja ki. A poénok alapja, hogy Gang megjátssza, hogy nem erős és hogy semmiről nem tud semmit. Ez még kevés ahhoz, hogy ajánlott legyen, de egynek elmegy, szórakoztató.

 

Inu Yashikihttp://mangafox.me/manga/inu_yashiki/

Inu Jasiki a koránál sokkal leharcoltabb külsejű férfi, nem tud kiállni magáért, ezért mindenki belerúg, még a családja is. Kétségbeesése akkor éri el mélypontját, amikor kiderül hogy gyomorrákos és már csak hetei vannak hátra. Egy éjjel a parkban azonban egy idegen űrhajó száll le előtte és egy másik, közelben tartózkodó fiatal, Hiro előtt. Másnap mindketten különös dolgokat kezdenek tapasztalni: testük már egy roboté. Inu Jasiki új képességeit a gyengébbek védelmére fordítja, Hiro azonban sorozatgyilkosságba kezd...

A manga épp most ért véget. Alkotója ugyanaz, aki a Gantzot is készítette (erről majd később), ezért nagyon hasonló a hangulata. Inu Jasiki karaktere egyértelműen Kuroszava Élnijének öregje. Izgalmas, tartalmas, de kicsit elnyújtott az én ízlésemnek. Érzek benne némi önéletrajzi hatást is, a szerző talán az apjától búcsúzott ezzel. Nem váltja meg a világot, de egynek jó.


Singeki no kjodzsin: http://www.shingekinokyojin.tv/

Egy középkorivá süllyedt apokaliptikus világban az emberiség megmaradt része évszázadok óta békében él hatalmas falak mögött, amelyek megvédik őket az óriás, emberevő titánoktól, akik annak idején legyőzték az emberiséget. Történetünk kezdetén egy soha nem látott méretű titán tűnik elő a semmiből és lerombolja a falat, így a titánok beözönlenek és pusztításba kezdenek. Főhősünk, Eren bosszút esküszik és csatlakozik az elit alakulathoz, amely megpróbál szembeszállni a titánokkal...

A 2013-as év sikeraniméje mangaként csak egy véresebb sonen volt, az anime változat azonban kidomborította az erényeit: jobban átjön, mennyire groteszkek és horrorisztikusak a titánok, jobban ütnek a fordulatok és a zenéje eszméletlenül ütős. Nekem ez a varázs elszállt a második évadra, de ezzel együtt is lebilincselő élményt nyújt, ha nem is egy túl mély alkotás. Ajánlott.

Szólj hozzá!

Képregény: Vagabond

2021. július 22. 11:04 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: 300+, folyamatban
Műfaj: szamuráj, történelmi
Megjelenés: 1998-
Új fejezet: soha napján kiskedden
Olvasható: http://mangafox.me/manga/vagabond/

 

Alaphelyzet

A 16. század végén járunk. A verekedős természetű Muszasi egy egyszeri falusi gyerek, aki harcos szeretne lenni legjobb barátjával, Matahcsival. Félreértésből és önvédelemből végez néhány banditával, ezért a fejét követelik a rá amúgy is haragos helyiek, így Muszasi vándorrá válik, hogy egyre erősebb harcosokon tesztelje magát...

 

Vélemény

Muszasi létező személy, az egyik leghíresebb szamuráj, fő műve pedig, Az öt elem könyve a mai napig fontos erkölcsi-filozófiai iránymutató a japánoknak. A történet Muszasi életútját hivatott bemutatni, ahogy a forrófejű, ösztönös harcosból eljut a megvilágosodott bölcsig. Teszi mindezt akciódúsan, modern módra túlzóan, ugyanakkor időnként transzcendensen is filozofálgatva, ezért egyáltalán nem csak kamaszoknak szóló csihi-puhi. Gyenge pontjai a mellékszálak, mellékkarakterek, na meg persze Muszasi kevésbé realisztikus bemutatása.

 

A legnagyobb probléma vele, hogy a szerzője a manga miatt díjesőben részesült, emiatt viszont aztán lazára vette a figurát és úriasan szólva baszik újabb fejezeteket kiadni. Az eddigi bő 300 részt mintegy 20 év alatt hozta csak össze, és több mint egy éve nem jelent meg új rész... Ettől függetlenül természetesen ajánlott, végre egy értelmes, szerethető manga.

 

smirc-thumbsup_svg.png

Szólj hozzá!

Képregény: Yongbi

2021. július 21. 22:25 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: kb. 150
Műfaj: akció, harcművész, kaland, történelmi, vígjáték
Megjelenés: 1998-2018
Új fejezet: változó, kb. három hetente
Olvasható: http://mangafox.me/manga/yongbi/

 

Alaphelyzet

Újfent egy középkori fantasy világban járunk. Egy fiatal, nemtörődöm, laza férfi lovagol be egy faluba, maga után vonszolva a világ egyik legerősebbjének tartott bandavezért, Goo-hwit. Mindenki elképedve hallgatja Yongbit, nem tudják elképzelni, hogyan lehetett képes rá. Kiérve a faluból, rá is támad egy csapat, de könnyedén visszaveri őket, szóval talán mégsem teljesen véletlen... Az éjjel a folyó, mely mellett letáborozott, egy gyereket sodor partra. Miután magához tér, arra kéri Yongbit, kísérje el a fővárosba, hogy megvédje az úton, fizetségül pedig egy aranyamulettet ad. A fővárosba érve váratlanul Yongbi életére törnek. Mint kiderül, az amulett nem egy egyszerű ékszer, hanem kulcs egy misztikus helyhez, tele kincsekkel és egy mindent legyőző karddal. De miért adta neki oda a kisfiú ennek tudtában...?

Vélemény

Annyiban különbözik főhősünk a többi mangáétól, hogy ő már eleve erős. Nem fejlődik, hanem a rejtélyt göngyölíti fel, illetve megismerjük lassanként titokzatos múltját is. Másik pozitívuma, hogy sok benne a humor, aminek alapja a mohóság, egy kanos ló, illetve a sértett büszkeség, a titkolózás. A karakterek amúgy nem igazán bonyolultak és nem hordoz üzenetet sem a történet.

Lehet hogy be fogok vezetni egy harmadik értékelési kategóriát is, mert a Kingdommal együtt ez a kb. elmegy szintet hozza. Nem életre szóló élmény, de szórakoztató.

 smirc-thumbsdown_svg.png

Szólj hozzá!

Képregény: Red Storm

2021. július 20. 16:19 - II. Liberális Artúr

Fejezetek: kb. 400
Műfaj: akció, dráma, fantasy, természetfeletti, vígjáték
Megjelenés: 2012-2020
Új fejezet: vasárnaponként, hetente
Olvasható: http://mangafox.me/manga/red_storm/

 

Alaphelyzet

Egy alternatív középkori fantasy jellegű világban járunk, ahol a sivatagi Julian a törzsfőnök fia. Keményen edz, mert szeretné megbosszulni anyja halálát. Ebben a világban a sivatag veszélyesebb részein óriási szörnyek élnek, amelyek tartalmaznak egy-egy drágakövet. Ennek a kereskedelméből tartják fenn magukat a törzsek, de a szörnyvadászat nehéz feladat, ezért mindenki igyekszik erős harcossá válni. Váratlanul a világukba csöppen egy másik dimenzióból a nagy erejű Noja, aki tanítványául fogadja Juliant, így a fiú gyorsan fejlődni kezd. Ahogy Julian nő és erősödik, egyre jobban belelát és belevonják a törzsi, birodalmi és egyéb konfliktusokba, míg Nojának is újabb dimenziókba kell mennie... Julian jelenleg azon fáradozik, hogy egyesítse a sivatagi törzseket, ezt pedig a Red Storm nevű zsoldos elit alakulat létrehozásával tervezi megvalósítani.

Vélemény

Alapvetően ez is ugyanazokkal a sonenes sablonokkal dolgozik, mint a többi manga/manhva: adott a fiú, aki valamiért erősebb akar lenni, és az is lesz. Pozitívum a sokszínűbb világ, ahol van városi környezet, isteni szféra és még más dimenziók is, ezek között pedig kicsi az átjárás, így új környezetbe kerülve kicsit érdekesebbé válik, hogy mire képes főhősünk. Az ellenfelek sem feltétlenül gonoszak, és ahogy Julian fejlődik, úgy mi is egyre magasabb és bonyolultabb szintű konfliktusokat ismerünk meg - de azért nem túl bonyolultakat.

 

Mivel nincsen központi témája, és gyakorlatilag ez is a szokásos kamasz-akció kategóriát gyarapítja, nem ajánlom, nem leszel tőle gazdagabb. A karakterek egyszerűek, bár legalább sokfélék. Van benne némi humor, de elsősorban akció.

Szólj hozzá!

Képregény: Mujang

2021. július 19. 14:56 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: 200+
Műfaj: akció, dráma, harcművész, kaland, történelmi
Megjelenés: 2012-2018
Új fejezet: változó, kb. másfél hetente
Olvasható: http://mangafox.me/manga/mujang/

Alaphelyzet

A 13. század első felében, Koreában járunk. Kwon rabszolga, de ennek ellenére rendkívül jártas a harcművészetekben, apja ugyanis szintén született tehetség volt, és továbbadta fiainak tudását. Apja halála után bátyja nevelte, amíg meg nem gyilkolták Kwon szeme láttára. Az akkor még gyerek Kwon bosszút esküszik, ezért edz folyamatosan. Mostani gazdája nem bánik jól vele és visszaél erejével, állandóan párbajokra küldi, ahol fogadásokkal szedi meg magát, hiszen Kwon legyőzhetetlen apja technikáinak köszönhetően. De nemcsak ezt örökölte tőle, hanem a tisztességet is, aminek köszönhetően hamar egyre magasabb körökből szállnak rá, hiszen szembeszáll akár a hatóságokkal is, hogy barátait védje...

  

Vélemény

Nagyon gyenge, gyerekeknek való. A világa fekete-fehér, a karakterek egysíkúak, a helyzetek folyamatosan ismétlődnek: Kwon az utolsó pillanatban közbelép és megment mindenkit, miközben egyre közelebb kerül bosszújához. Úgy látszik ezekre vagyok rákattanva, mert sok más mangával ellentétben ezt nem tudtam abbahagyni. Amiben némiképp érdekes, hogy mindezt valós történelmi környezetbe helyezi, Korea mongol inváziója idejére, úgyhogy a Kingdomhoz hasonlóan ez is alkalmas lehet történelemtanulásra, bár itt jóval kevesebb az udvari intrika.

 

Mivel nélkülöz szinte mindenféle komoly tartalmat, és csak a verekedésre összpontosít, egyáltalán nem ajánlom. Némi történelmi ismeretet közvetít ugyan, de filozófiai, komolyabban vehető erkölcsi üzenete nincs, és még az akciójelenetek vagy a sokszínű karakterek se ellensúlyozzák ezek hiányát igazán.

 

smirc-thumbsdown_svg.png

Szólj hozzá!

Képregény: Kingdom

2021. július 11. 07:56 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: 500+, folyamatban
Műfaj: akció, dráma, történelmi
Megjelenés: 2006-
Új fejezet: változó, kb. másfél hetente
Olvasható: http://mangafox.me/manga/kingdom/

 

Alaphelyzet

Az időszámításunk előtti 3. században járunk Kínában, ami ekkor több nagyobb királyságból állt. Két árva rabszolgagyerek, Hjo és Sin minden vágya, hogy nagy hadvezérek legyenek, hogy ezzel kikerülhessenek nyomorukból, ezért minden nap sokat edzenek szabadidejükben. Egy napon Hjót, meglepetésükre a környéken járó kormányzó magához inti és elviszi a királyi udvarba. Pár hónappal később vérben úszva, kúszva érkezik haza, és utolsó kívánsága Sinhez, hogy menjen el a szomszédos faluba segíteni Csinnek, aki teljesen úgy néz ki, mint Hjo - ezért vitte magával a kormányzó. Csin ugyanis nem más, mint a trónviszályba keveredett, még fiatalkorú király. Sin kap az alkalmon, segít a királynak, hálából pedig elindulhat a katonai rangokon és háborúkon át a hadvezérséghez. Erre rengeteg lehetősége lesz, Csin ugyanis meglehetősen ambíciózus: egyesíteni akarja valamennyi kínai királyságot...

 

Vélemény

Ez már picit nagyobbaknak való az eddigi sonenekhez képest, bár tartalmában nem mélyebb náluk: az egyszeri, kissé butuska szegénylegény jelleme hófehér és megvan benne a küzdeni akarás, amitől lassacskán áthág minden akadályt. Az alapszitu azonban háború, ezért röpködek a fejek és a végtagok, van pár brutális képkocka. Ezek viszont mélység nélkül nem igazán felkavaróak, könnyű hozzájuk szokni. Amitől érdekesebb a többi hasonszőrű mangától, hogy megjelenik benne egy kis udvari politika is, valamint a hadszíntéri takikázások. Az csak hab a tortán, hogy mindez valós töténelmi eseményeken alapul, a szereplők többsége létező figura volt. A történelem irán kevésbé fogékony olvasókat ezzel lehet kicsit nevelni.

 

Ez megint nem az a manga, amit jó szívvel tudnék ajánlani, mert nem dolgoz fel komolyabb témákat (legfeljebb érinti őket) és önmagában pedig nem elég szórakoztató. Történelemórának viszont hasznos segédlet lehet a fiktív és túlzó részei ellenére, szóval aki akar vágjon bele :)

Szólj hozzá!

Tévé: Dragon Ball

2021. július 10. 06:56 - II. Liberális Artúr

Epizódok: 600+, folyamatban
Műfaj: akció, harcművész, kaland, sci-fi, vígjáték
Megjelenés: 1986-
Új fejezet: vasárnaponként, hetente
Nézhető: http://www26.watchdbs.xyz/watch/dragon-ball-super/

 

Alaphelyzet

A Dragon Ball, azaz a sárkánygömb olyan mágikus tárgy, amiből ha összegyűjtik mind a hetet, teljesül egy kívánság. Az egyik ilyen gömb főhősünknél, a harcművész kisfiú Son Gokunál van, de nem tud képességéről. Egészen amíg össze nem fut Bulmával, a gömbök után kutató tudós lánnyal, ezután pedig együtt indulnak a többi nyomába. Csakhogy mások is a sárkánygömböket akarják minden áron: először a Vörös Szalag katonai szervezettel kerülnek szembe, majd egy ősi démonnal, de Son Goku a folyamatos edzéseinek köszönhetően mindenkit legyőz. A következő sorozat, a Dragon Ball Z öt évvel később játszódik, Son Goku már családos ember, amikor váratlanul a sárkánygömbök miatt földönkívüliek érkeznek, a csillagharcosok. Bár mint kiderül, Son Goku egy közülük, ő már földi lénynek tekinti magát és szembeszáll velük és vezérükkel, a csillagharcosokat is elnyomásban tartó Dermesztővel. Később direkt az ő megölésére létrehozott androidokkal is meg kell küzdenie, valamint az egész világot terrorizáló dzsinnel, Buuval. Újabb négy évvel később, a Dragon Ball Super c. sorozatban újabb váratlan helyről érkezik veszély: hosszú alvás után felébred a pusztítás istene, Beerus, és épp a Föld felé veszi az irányt... Egy évvel később, a Dragon Ball GT c. sorozatban újabb földönkívüli veszély jelenik meg a parazita lény, Baby személyében, majd a túl sokat használt sárkánygömbök gonosz démonként életre kelnek...

 

Vélemény

Az egyik legalapvetőbb és legnagyobb hatású sonent 1997-ben kezdte vetíteni az akkor még frissen induló RTL Klub délutáni matinéként (mert hát rajzfilm, tehát gyereknek való...), és hamar kedvenc gimi utáni elfoglaltságommá vált a maszturbálás mellett :D.  Izgalmas, fiúsan verekedős, egyre fejlődő Son Goku a tökéletes kikapcsolódás egy kamasznak. Nem ez volt az első animém, de talán ekkor tudatosult bennem először, hogy ez egy másik kultúra terméke, hiszen egy egészen változatos világot kaptunk egy kamasznak kellő mennyiségű erőszakkal és szexuális utalásokkal, ami a nyugati tini sorozatokra nem jellemző. Ez lett a veszte is a sorozatnak, aki elég idős, az emlékezhet rá, hogy mekkora balhé volt belőle amikor egy túlbuzgó szülő elérte, hogy levegyék a műsorról túlzott erőszakossága miatt, ami miatt aztán az ország tinijei egyként jajdultak fel. De visszatérve a sorozatra magára, Son Goku a sárkánygömböket kutatva újabb és újabb helyekre jutott el, ahol mindig találkozott valami vagy valaki különlegessel, és ezt beépíthette harctudásába, személyiségébe, miközben kellően humoros is volt. Nem mennyiségileg, hanem minőségileg fejlődött. Son Goku aztán felnőtt, és Dragon Ball Z során a minőségi edzést egyre inkább felváltotta a mennyiségi, sokkal kevesebb humor és kreativitás került a történetekbe, erőltetetté és önismétlővé vált, különösen a Dermesztő utáni részekben. Jól látható volt, hogy megpróbálták kiváltani őt a fiával, unokájával, de mindegyik bukás volt, mindenki Son Gokut szereti.

Son Goku izomagyú, de szeretetreméltó karaktere a sorozat lelke, azonban a Dragon Ball Z-től kezdve egyedül már csak ez viszi a történetet. Ettől függetlenül épp a Dragon Ball Z-nek akkora hatása és népszerűsége van, hogy lehetetlen figyelmen kívül hagyni, szóval az első két sorozat azt hiszem kötelező darab.

Szólj hozzá!

Képregény: Black Clover

2021. július 09. 19:07 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: 100+, folyamatban
Műfaj: akció, fantasy, kaland
Megjelenés: 2015-
Új fejezet: péntekenként, hetente
Olvasható: http://mangafox.me/manga/black_clover/


Alaphelyzet

A világot ezúttal varázslók uralják, akik a misztikus mana energia segítségével midenféle varázslatokra képesek az emberek... legalábbis akiknek van manájuk. Főhősünknek, Astának ugyanis egyáltalán nincs, ellentétben gyerekkori barátjával, Junóval, aki született zseni. Ennek ellenére Asta keményen edzi testét jobb híján, hogy egyszer majd ő legyen a birodalom legfőbb mágusa. Eljön a nagy teszt napja, ahol az arra érdemes 15 évesek egy ceremónia keretében varázskönyvet kapnak, pontosabban a varázskönyvek választják ki őket. Mindenki meglepetésére Asta is kap könyvet, ám az övé nem varázskönyv, hanem antivarázskönyv, amellyel semlegesteni képes bármilyen varázslatot...

 

Vélemény

Ugyanaz a gyermeteg, idegesítő főszerplő és sztori, mint a Dragon Ball vagy bármelyik más tipikus sonen esetében: Asta mindentől kiabáló, a végsőkig küzdő, tehetségtelen figura akiben mégis van valami különleges. Küönösebb fő témát nem fedeztem fel benne egyelőre, leszámítva a klisés küzdeni akarást. Pozitívum és negatívum is egyben a rengeteg karakter, amit felsorakoztat, olvasó legyen a fotelében, aki képes mindet fejben tartani. Ezek közül néhányan szerencsére nem sablonosak, a többség viszont sajnos eléggé az.

 

Ennél több szót nem érdemel, tulajdonképpen nincs miért nagyon szeretni, ennek ellenére népszerű, és én s követem... Nem ajánlott.

smirc-thumbsdown_svg.png

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása