Artúr popkulturális blogja

Popzene: The Righteous Brothers: Unchained Melody (1965)

2021. augusztus 29. 07:08 - II. Liberális Artúr

Eredetileg az 1955-ös Unchained c. film zenei témája volt, innen a cím. Szerzője az az Alex North, aki többek között A vágy villamosa, a Spartacus vagy a Nem félünk a farkastól filmzenéjét is írta. Ez vált az egyik leggyakrabban feldolgozott dallá, mintegy 1500 változata létezik; már az 1950-es években is négy előadó ért el vele toplistás helyezést, legismertebbé azonban az 1965-ös Righteous Brothers-féle előadás vált (de még így is slágerlistás változatai voltak a dalnak az 1990-es években, főleg a Ghost c. filmnek köszönhetően). A Righteous Brothers pont a legfontosabb pontos, a dalvégi csúcsponton változtatta meg az eredeti verziót, dobva rajta még egyet - ettől ez a legjobb.

Most először az "eredeti" mellé kirakok egy feldolgozást is, ugyanis nagyon szeretem a U2 1989-es változatát is, ami a U2 kezdeti, energikus korszakához tök jól passzol.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr9216673734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása