Artúr popkulturális blogja

Popzene: Like a Rolling Stone (Bob Dylan, 1965)

2021. október 22. 09:50 - II. Liberális Artúr

Az amerikai Bob Dylan (1941-) gimiben is zenélt, de csak egyetemen kezdett a rock and rolltól a népzene felé fordulni. Ekkor nevezte át magát Dylanné Dylan Thomas költő nyomán. 1960-ban kibukott az egyetemről és zenélni kezdett, 1962-re figyeltek fel rá annyira, hogy lemezszerződést kapjon, de csak a második, 1963-as, politikaibb jellegű albumával lett igazán ismert, első nagyobb slágere 1964-es. Ehhez a folkos imidzshez nem illően 1965-től elektromos hangszereket is kezdett használni, ami nagy ellenérzést váltott ki a közönségben. 1966-ban súlyos motorbalesetet szenvedett és néhány évre abbahagyta a szereplést.

Az 1970-es évek elején a countryt is beemelte zenéjébe, az évtized végén pedig zsidó neveltetése után felvette a kereszténységet, ez dalaira is erőteljesen hatott. 1988 óta Never Ending Tour néven folyamatosan járja a világot évi kb. száz koncertet adva (ez heti 2!). Fest és ír, számos más díj mellett 2016-ban első zenészként irodalmi Nobelt is nyert.

A Like a Rolling Stone 1965-ös dal és épp azt az átmenetet mutatja, amiről fentebb írtam a folk és rock közötti megújulásáról. Ez lett Dylan legkommerszebb dala, feldolgozta többek közt Jimmi Hendrix, Bob Marley, a Rolling Stones vagy a Green Day.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr416731624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása