Artúr popkulturális blogja

Crash Course: Világtörténelem

2021. július 29. 15:00 - II. Liberális Artúr

Régi kedvencem a YouTube-os Crash Course, amely különféle tananyagokat dolgoz fel változatos témákban, szórakoztatóan. Közülük a legjobb (legalábbis az engem leginkább érdeklő) sorozat a világtörténelem. De először tisztázzuk, mi is a világtörténelem.

Nem, nem ugyanaz, mint a nemzetközi történelem, amit mi tanulunk. A világtörténelem az 1980-as években kezdett népszerűvé válni a történelemtudomány egyik ágaként. Hasonló az összehasonlító történelemhez, de a lényege a globális folyamatok kutatásában van, nem egyes konkrét események, személyek vizsgálatában. Hogy mondjak egy példát is, nem az a területe, hogy ki, hogyan és  mikor találta fel a gőzgépet, hanem hogy milyen feltételek kellettek ahhoz, hogy ott és akkor alakuljon ki az ipari forradalom, ahol.

Ez sokszor más megvilágításba helyez sok mindent, különösen nekem, hiszen a mi oktatásunk erősen a hagyományos eurocentrikus történelemszemléletre épül (no meg persze a magyar történelem dominál elsősorban), itt azonban jóval nagyobb a kontextus, így sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak más korok, helyek, folyamatok. Aki igazán a maga valójában akar foglalkozni a történelemmel, annak ajánlom a Big History-t, hiszen az emberiség csupán pillanatnyi időt töltött még el a Földön és szerepe még jelentéktelen egyelőre földtörténeti szempontból.

Akit az emberiség világtörténelme érdekel, annak itt egy kis ízelítő:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr2916642424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása