Artúr popkulturális blogja

Képregény: Feng Sen Dzsi

2021. július 26. 07:26 - II. Liberális Artúr

Fejezetek: 150+, befejezett
Műfaj: akció, fantasy, harcművész, kaland, természetfeletti, történelmi
Megjelenés: 2010-2016
Új fejezet: -
Olvasható: http://mangafox.me/manga/feng_shen_ji/

Alaphelyzet

Az i. e. 11. században járunk Kínában, és itt nagyjából ki is merül a történelmi vonatkozás. A Sang-dinasztia királya megelégelte az istenek elnyomását, akik rendszeres sarcot követelnek az alacsonyabbrendű emberi fajtól. Megtagadja az istenek követelését, akik egy másik királyság hadait küldik ellene, de hogy példát mutassanak, személyesen is megjelennek elégtételt venni. Meglepetésükre azonban a király isteni erőkkel bír és csak komoly küzdelem árán tudják legyőzni. A háborút túléli kisfia, Vu Keng, aki addig fennhéjázó volt, de most rabszolgasorba kerül és megismeri az elnyomottak életét, így megérti, apja miért fogott fegyvert esélytelenül is a gyengékért. Meglepetésére megjelenik előtte nagyapja, aki szintén egy isten, hogy összefogjanak az istenek igazságtalan uralma ellen...

 

Vélemény

Most olvasom, még nem értem a végére, így talán kicsit elkapkodott az ítéletem. A történelmi esemény, a király csatája valós esemény, de ez csupán a kiindulópont, innentől kezdve teljesen egy fantasy világba csöppenünk istenekkel és egyéb lényekkel. Nagyjából a szokásos sablont követi: a fiú edz, felnő, egyre erősebbé válik és legyőz mindenkit. Pozitívum, hogy Vu Keng nem teljesen tiszta jellem, vannak gyenge vonásai, amelyek nem teszik feltétlenül szimpatikussá. Az alapüzenet nagyjából annyi, hogy az emberiség már elért arra a fejlettségi szintre, hogy ne szoruljon az istenek gyámságára és erőből szót értés helyett közös döntésekkel, erkölcsösen a maguk kezébe vehetik sorsuk. Ez így szép, de már ott felvetik az ebből adódó problémákat, ahol most tartok, és van egy sejtésem, hogy bénán fogják megoldani őket (pl. hogy a többség akarata is lehet elnyomó).

 

Amiért kezdetben megragadott, az az volt, hogy látszólag volt tétje az eseményeknek, nem lehettem benne biztos, hogy Vu Keng egyenesen halad előre a neki kijelölt sablon-útvonalon. Csakhogy egy ponton ez eltűnt, és előjött a szokásos képlet: valami csoda folytán sikerül kikecmeregnie a legképtelenebb helyzetből is és egyre erősebbé válik. Ezért aztán idővel a fordulatok és az izgalmasnak szánt részekre is már csak legyinteni tudtam, hiszen ezerszer láttam már máshol ugyanezt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr716638192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása