Artúr popkulturális blogja

Retró: Ajánló - Film: 56 Up

2021. július 24. 08:08 - II. Liberális Artúr

Sokszor futottam neki a blogolásnak, mert miért tartsam meg magamnak az élményeimet? Hátha tippet adhatok vagy épp elrettenthetek egy olvasót :) Az alábbi írásom még 2013-ból való:

Kevés film szokott magával ragadni (vagy ez nem igaz?). A legutóbbi ilyen az 56 Up című dokumentumfilm. Tulajdonképpen ez egy dokumentumfilm-sorozat. A Metacritic-en jó kritikákat kapott, és a leírása is felkeltette az érdeklődésemet.

Miről szól? A legegyszerűbb, de legnagyszerűbb vállalkozás: dokumentálni néhány ember életét. Ez még önmagában nem lenne érdekes. Amitől nagyszerű, hogy a film forgatását 1964-ben kezdték. Akkor az a néhány ember hétéves gyermek volt még, ma 56 évesek. A filmesek pedig hétévente visszajárnak meginterjúvolni alanyaikat. Ha úgy tetszik, kapunk egy életfogytiglan tartó valóságshow-t.

És ez rohadt jó. Végignézhetjük, hogyan változik meg egy ember élete hétévenként: folyamatosan szembesítik az alanyokat ifjúkori, gyerekkori önmagukkal, hallhatjuk hogyan változott világnézetük, értékrendjük, sorsuk.

És változnak. Ettől jó. Visszatekintve könnyen látszódik, hogy ennek a gyereknek már "a szeme se áll jól", és látni véljük előre a sorsát. Aztán látjuk, hogy az ellenkezője is igaz. Sokan révbe értek, sokan kikerültek a látszólagos révből; és ne higgyük, hogy hét év alatt ez nem fordulhat meg. Egy-egy mondatból megértjük, miért lehetett azzá, aki most, és lepereg élete szemünk előtt.

Külön pikantériája az életutaknak, hogy különféle társadalmi helyzetű gyerekeket válogattak össze. Kész szociológiai tanulmány. A film egyébként brit, de érthető okokból számos más ország is kedvet kapott hasonló munkák elkészítéséhez. Jó lenne egy magyar változat is cigánysorral, tanyavilággal, kisvárossal, nagyvárossal, egykori nemessel, értelmiségivel és munkással, politikussal, gazdaggal, celebbel... stb.

Picit hosszúra nyúlik a film, ami rossz nyelvek szerint a rendező kénye-kedve szerint láttatja velünk a személyeket; mindez azonban nem von le az értékéből semmit: megható, felemelő, elgondolkodtató, hiszen valós sorsokat látunk átívelni öt évtizeden keresztül. Reméljük még a sorozat kitart a szereplők életének végéig.

Értékelés:

 

 

Ápdét: Most láttam meg, hogy a Simpsons 18. évadának "Springfield Up" c. részében parodizálták a sorozatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr7916636860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása