Artúr popkulturális blogja

Képregény/sorozat: Naruto

2021. július 08. 08:06 - II. Liberális Artúr

 

Fejezetek: 700, befejezve
Műfaj: akció, fantasy
Megjelenés: 1999-2014
Új fejezet: -
Olvasható: http://mangafox.me/manga/naruto/

Alaphelyzet

A világot nindzsák uralják, akik a misztikus csakra energia segítségével mindenféle természetfeletti képességeket képesek elérni. Tizenkét évvel történetünk kezdete előtt, épp címszereplő főhősünk, Naruto születése napján egy hatalmas rókadémon támad a nindzsák egyik falujára. Vezetőjük, a legerősebb nindzsa életét feláldozva legyőzi a démont és valamiért épp Naruto testébe zárja, hogy így tartsák kontroll alatt. Bár tilos erről beszélni, Narutót kivéve mindenki tud erről, ezért félnek tőle és megvetik, kiközösítik. A fiú magányosan nő fel, ezért minden vágya, hogy ő legyen a legerősebb nindzsa, és ezáltal elismerjék a falubéliek...

Vélemény

Minden idők eddigi legnépszerűbb mangáját anime formában kezdtem fogyasztani valamikor 2007-ben, még koleszos éveim alatt, és bár kezdetben idegesített Naruto a Dragon Ballból vett karaktere, idővel megszoktam. De elsősorban nem ettől kedveltem meg, hanem a történet felnőttesebb hangvételétől, ami nem félt brutálisan komor részeket érzékletesen megmutatni (és amit később csúnyán kiherélt). Mivel majd' 15 éven keresztül futott, nem lehet röviden felsorolni valamennyi témáját, de alapvetően a baráti-családi kötődésekről szól, erre vágynak, ezért küzdenek. Egy izgalmasabb filozófiai kérdése volt, hogy hogyan lehetne megállítani a gyűlölet hullámait. Erre igazi választ nem adott, nem tudott adni, csupán hitet a jövőben, hogy egyszer majd sikerülni fog. Ehhez kapcsolódik az, amit felnőttként is képes voltam megszívlelni: nem kell neked személyesen és egymagadban megváltani a világot, bízni kell a következő nemzedékek erejében. Mindezt izgalmas, fordulatos, rejtélyes történet közepette tudta elmondani, sokat merítve a japán mitológiából és sokat utalva rá.

Az animéről

Az anime változat 2007-2017 között futott 500 részen keresztül. Nagyjából rendben visszaadták a mangát, egyes pontokon értelemszerűen hatásosabb is volt nála, de gyakran elég gyenge minőségben sikerült átültetni. Különösen zavaró volt, hogy kb. a többszáz részes sorozat fele filler, azaz olyan történet, ami nincs benne a mangában. Az anime legnagyobb erőssége a mangával szemben azonban a zenéje volt, nagyon ütősre sikerült. Az anime egyébként két főbb részre oszlik: Narutóra és Naruto Shippudenre, ez utóbbiban már 16 éves főhősünk. A sorozat végével elindult a fiáról szóló manga/anime is Boruto címmel, de ez egyelőre jóval gyengébb színvonalú.

Amiért szerethető a mű, hogy kellőképpen komoly kérdésekkel is tud foglalkozni, a sztori pedig sokszínűen izgalmas, rejtélyes. Kamaszoknak tökéletes, rám ráadásul még felnőttként is nagy hatással tudott lenni azzal, hogy megtanított elengedni bizonyos szorongásokat. Persze vannak hullámvölgyei, de tíz évet töltöttem vele, ennyi idő alatt hozzánőnek az emberhez a karakterek és életem részeivé váltak örökre. Mindenképpen érdemes megnézni, elolvasni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturpop.blog.hu/api/trackback/id/tr7916616176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása